International Journal of Hematology and Oncology 2011, Vol 21, Num 4 Page(s): 253-258
Multipl İntraosseoz Lipoma: Üç Olgu Sunumu

A. Murat KALENDER1, Fuat OZKAN2, Hamide SAYAR3, Mustafa USLU4, Ahmet UN5

1Kahramanmaras Sutcu Imam University Faculty of Medicine, Department of Orthopedics and Traumatology, Kahramanmaras, TURKEY
2Kahramanmaras Sutcu Imam University Faculty of Medicine, Department of Radiodiagnostic, Kahramanmaras, TURKEY
3Kahramanmaras Sutcu Imam University Faculty of Medicine, Department of Pathology, Kahramanmaras, TURKEY
4Duzce University Faculty of Medicine, Department of Orthopedics and Traumatology, Duzce, TURKEY
5OSM Ortadogu Hospital, Department of Orthopedics and Traumatology, Sanliurfa, TURKEY

Keywords: İntraosseos lipomatozis
Multipl intraosseoz lipoma (MİOL) kemik tümörleri içinde çok nadir bir tümördür. Ancak gerçek insidansı asemptomatik olduğu ve tanı konulmadan kaldığı için daha yüksek olduğu tahmin edilmektedir. Bu tümörün multipl kemik tutulumu literatürde çok nadir olarak bildirilmiştir. Biz hem üst hem alt ekstremiteyi ilgilendiren 3 vaka sunduk. Otuz ve 26 yaşında 2 kadın ve 52 yaşında erkek hastada her iki el bilek, distal radius, falankslar, karpal ve metakarpal kemikler, femur proksimal, femur distal metafizleri, patella, proksimal ve distal tibia metafizleri, fibula distali, ayak bileği ve ayak kemiklerinin tümünü tutulduğu multipıl intraosseoz lipoma vakası sunuldu. Vakalarda ağrı yapan lezyonlar küretaj ve allogreft greftleme ile tedavi edildi. Radius distalinde kırık gelişen bir hastada kapalı redüksiyon perkutan pinleme uygulandı. Müdahale edilen bütün lezyonlarda düzelme izlendi. Semptom vermeyen lezyonlara tedavi uygulanmadı.

MİOL lezyonları klasik intraosseoz lipomlar gibi yalnızca semptom veren lezyonlarda, kırık tehdidi olan durumlarda veya tanı amaçlı cerrahi müdahaleye ihtiyaç duyarlar. Çok nadir de olsa malignite gelişim riski mevcuttur. Hastaların uzun sureli takibi gerekir. Bilgisayarlı tomografi (BT) ile lezyon içi densite ölçümünde negatif değer (-60, -110 HU) tanı koydurucudur.