International Journal of Hematology and Oncology 2008, Vol 18, Num 3 Page(s): 150-154
Hiperlipemi ve Eritrosit İndekslerinin Korelasyonu

Mohammad H. SADEGHIAN1, Hossein AYATOLLAHI1, Hossein AZARIAN1, Malihe NAJIBZADE1, Hamide FARZAM1, Ensieh KHAJEHIM1

Mashhad University of Medical Science, Faculty of Medicine, Hematology and Blood Banking Department, Mashhad, IRAN

Keywords: Eritrosit indeksleri, Kolesterol, Trigliserit
Literatürde bir kaç çalışmada hiperlipideminin otomatik hücre sayıcılarında eritrosit indekslerini, yanlışlıkla yüksek ya da düşük gösterebilecekleri belirtilmiştir. Bu çalışmamızda, artmış serum trigliserit veya kolesterol konsantrasyonunun, eritrosit indekslerini değiştirip değiştirmediğini araştırdık. 1050 hastanın laboratuar sonuçları, tam kan sayımı (eritrosit indeksleri), kolesterol, trigliserit ve açlık kan şekerleri toplandı. Diyabetik ve anemik hasta değerleri, eritrosit indeksleri etkilenmiş olabileceği için, çalışma dışında bırakıldı. Laboratuar sonuçları non-parametrik Spearman's yöntemi ile değerlendirildi.

Serum trigliserit düzeyi, MCHC ve kolesterol düzeyleri arasında pozitif korelasyon bulundu. MCV ve MCH arasında korelasyon gösterilemedi. Kolesterol ve eritrosit indeksleri arasında da herhangi bir korelasyon gösterilemedi.

Bu çalışma, hipertrigliserideminin MCHC’yi önemli ölçüde artırdığını göstermiştir.. Hiperkolesterolemi ile eritrosit indeksleri arasında herhangi bir bağlantı gösterilememiştir.