International Journal of Hematology and Oncology 2008, Vol 18, Num 3 Page(s): 135-140
Tüm Vücut Işınlaması Sonrasında Kan Koagulasyon Parametrelerindeki Değişimler

Mustafa CENGİZ1, Hakan GÖKER2, Gözde YAZICI1, Faruk ZORLU1, Yahya BÜYÜKAŞIK2, Şerafettin KİRAZLI2, Ümit AKMAN2, Ferah YILDIZ1, Ali DOĞAN1, İbrahim C. HAZNEDAROĞLU2

1Hacettepe University, Faculty of Medicine, Department of Radiation Oncology, ANKARA
2Hacettepe University, Faculty of Medicine, Division of Hematology, ANKARA

Keywords: Total vücut ışınlaması, Koagülasyon sistemi, Tromboelastografi, Trombosit fonksiyonu, Pıhtı oluşumu
Bu çalışmanın amacı TBI uygulanan hastalarda koagülasyon parametrelerindeki değişiklileri tromboelastografi yöntemi ile araştırmaktır. Mart 2005 ve Mart 2006 tarihleri arasında bölümümüzde TBI uygulanan 11 hasta çalışmaya dâhil edilmiştir. Kan örnekleri TBI’dan hemen önce ve TBI’dan 12 saat sonra alınmıştır. Tam kan sayımı, parsiyel tromboplastin zamanı (aPTT), protrombin zamanı (PT) ve fibrinojen seviyeleri ölçülmüştür. FIB-EXTEM, ekstrinsik (TEG-EXTEM), intrinsik (TEG-INTEM) pıhtılaşma yolakları ve trombosit fonksiyonları rotasyonal tromboelastogram (ROTEM) ile değerlendirilmiştir. Bütün ölçümler wilcoxon-paired test kullanılarak karşılaştırılmıştır.

PT, aPTT, trombin ve trombosit değerlerinde TBI’dan önce ve sonra yapılan ölçümlerde bir fark saptanmamıştır, ancak FIBTEM ölçümlerinde maksimum pıhtı sağlamlığının TBI’dan sonra azaldığı gözlenmiştir (18.6 vs15.5, p<0.05). Pıhtı oluşum zamanı belirgin uzamıştır (115.8 vs 121.7 saniye, p<0.05) ve masimum pıhtı sağlamlığı EXTEM ölçümlerinde azalmıştır. TBI’dan sonra fibrinojen düzeyleri belirgin azalmıştır.

Sonuçlarımız TBI’dan sonraki erken dönemde pıhtı oluşumunun belirgin azaldığını göstermektedir. Pıhtı oluşma zamanının uzaması ve ekstrinsik yolakta maksimum pıhtı sağlamlığının azalması TBI’dan sonra trombosit fonksiyonlarının bozulduğunu göstermektedir.