International Journal of Hematology and Oncology 2006, Vol 16, Num 2 Page(s): 071-076
TROMBOSİTOZİS ETYOLOJİSİ, KLONAL VE REAKTİF TROMBOSİTOZİS AYIRICI TANISINDA TROMBOSİT PARAMETRELERİNİN KULLANIMI

Mehri TAFAZZOLİ1, Mohammad R. KERAMATİ1, Rahim VAKİLİ2

1Mashhad University Medical Science, Imam Reza Hospital, Department of Laboratory Hematology, IRAN
2Mashhad University Medical Science, Imam Reza Hospital, Department of Pediatrics, IRAN

Keywords: Thrombositoz, Primer, Sekonder, Ortalama platelet hacmi (MPV), Platelet dağılım genişliği (PDW)
Bu çalışmamızda trombositozda trombosit parametre değişiklikleri ve etiyolojisinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Trombosit sayısı 450.000 üzerinde olan tüm hastalar prospektif olarak değerlendirilmiştir.


Toplam 146 hasta değerlendirmeye alındı. Onaltı hastada primer trombositoz belirlendi; 6 (%37.5) vakada esansiyel trombocytemia, 5 (%31.3) vakada KML (kronik myelositer lösemi), 4 (%25) hastada polisitemia vera, bir (% 6.3) hastada myelofibrozis ve myeloid metaplazi.


Sekonder trombositozun en sık nedenleri, enfeksiyon (%50.7), yanık (%20), malignansi (%11.5), kanama (%6.9) ve kronik inflamasyon (%6.1) idi. Primer trombositozda anlamlı olarak trombosit sayıları daha yüksekti, ayrıca ortalama trombosit hacmi (MPV) ve trombosit dağılım genişliği (PDW) daha fazlaydı. Sekonder trombositozla kıyaslandığında primer trombositozda trombosit sayıları 1000x 109/L’nin üzerinde olanların sayısı anlamlı olarak daha yüksekti (%1.5 vs %50).


Yüksek trombosit sayısı tesbit edildiği durumlarda, trombosit sayısıyla birlikte, MPV ve PDW dikkate alınarak trombositoz ayırıcı tanısı araştırılmalıdır. Trombositozların büyük kısmı reaktiftir, oldukça küçük bir kısmı primerdir.