International Journal of Hematology and Oncology 2005, Vol 15, Num 4 Page(s): 195-198
VASKÜLER PORT UYGULAMALARIMIZIN RETROSPEKTİF DEĞERLENDİRİLMESİ

Ebru KELSAKA1, Fuat GÜLDOĞUŞ1

Ondokuzmayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Algoloji Bilim Dalı, SAMSUN

Keywords: Vasküler port, komplikasyon
Vasküler portlar, venöz damar yolu bulmanın güç olduğu malign olgularda uzun süreli kemoterapi ve beslenme solüsyonlarının verilmesine imkan sağlar. Lokal anestezi altında uygulanması, olguya verdiği rahatsızlık hissinin minimal olması gibi avantajları vardır. Perkütan girişimlerle karşılaştırıldığında; enfeksiyon riski daha düşüktür. Pnömotoraks, malpozisyon, aritmi, kateter oklüzyonu, enfeksiyon gibi erken ve geç dönem komplikasyonlara yol açabilir. Biz kliniğimizde 01.01.2003-31.12.2003 tarihleri arasında uyguladığımız 70 vasküler port olgusunu cinsiyet, uygulama yeri, izlem süresi ve komplikasyonlar açısından retrospektif olarak değerlendirdik.


Olguların 43’ü kadın, 27’si erkekti. Yaşları 51.3±12.8, ortalama izlem süreleri 5.2±7.5 ay idi. Olgularımızdan sadece 3’ünde komplikasyon gözlendi. 2’si kateter oklüzyonu, 1’i enfeksiyon şüphesi nedeniyle port kateteri çıkartıldı.


Sonuç olarak; vasküler portların damar yolu bulmanın güç olduğu uzun süreli kemoterapi ve sürekli infüzyon tedavisi alacak olgularda güvenle kullanılabileceği kanısındayız.